Tiesitkö, että kateus voi auttaa kohti unelmia ja että vihan tehtävä on suojata rakkautta?

Tosi moni meistä ei tiedä, että yhdessäkään tunteessa ei ole mitään vikaa ja että jokaisella tunteella on olennainen viesti – niiden tarkoitus ei ole tuhota vaan rakentaa (tätä voi olla äkkiseltään vaikea uskoa, jos alkaa pohtia esimerkiksi ns. intohimorikoksia ja väkivaltaa, mutta pysyttele kyydissä). Pulma on siinä, että monet vaikeat tunteet tietenkin tuntuvat niin pahoilta, ettei niistä jaksaisi jauhaa eikä niitä huvittaisi myöskään tunnustella.

Usein olemme oppineet, että toiset tunteet ovat hyväksyttävämpiä kuin toiset ja ettei niitä itse asiassa saisi juuri näyttää tai kokea. Saatamme uskoa, että hyvä, menestyvä, henkinen tai kiinnostava ihminen on ylevä eikä sorru kateuteen tai kiukkuun. Nämä uskomukset ja käsitykset voivat itse asiassa olla todella tuhoisia. Tunteita voi oppia lukemaan ja niiden kanssa voi oppia olemaan. (Se ei tarkoita välttämättä mitään dramaattista vellomista ja kirveiden kanssa heilumista.)

Mitä hyväksyvämmin uskaltaa olla tunteidensa kanssa, sitä vähemmän psyyke tarvitsee selviytymiskeinoja niiden väistämiseksi (tunteiden lääkitsemistä, turruttamista, kieltämistä tai muiden päälle kaatamista). Tunteen sisältämän energialatauksen eli sen voimavarat ja viestin saa käyttöönsä, kun sen kohtaa. Tätä kohtaamista voi oppia. Pulmia syntyy jos tunteet jäävät systeemiimme jumiin, jolloin psyyke kaikessa viisaudessaan jatkaa selviytymiskeinojen toteuttamista. Mitä hyväksyvämmin tunteisiin suhtaudumme, sitä vapaampia olemme voimaan hyvin ja olemaan kokonainen, oma itsemme. Se ei siis tarkoita, että aina tuntuu mahtavalta vaan sitä, että tuntuu monenlaiselta ja etteivät tunteet määrittele meitä tai valintojamme. Se puolestaan johtaa terveisiin ihmissuhteisiin ja potentiaalimme toteuttamiseen. Sydiksen syksy tulee olemaan aika tunnepitoinen: mukana mm. vihakouluttaja Jari Koponen ja mieli/kehoyhteyden superasiantuntija Karita Palomäki. Ja much more. Peace!

 

 

 

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s